Hyönteishotellin valmistus

Hyönteishotellin valmistus: Miksi hyönteishotelleja tarvitaan?
Hyönteishotellin rakentaminen on tänä päivänä kannattava sijoitus pienenkin puutarhan omistajalle. Meillä suomalaisilla on tapana pitää pihamme ja puutarhamme liian siistissä kunnossa. Ei löydy nokkospuskia, lehti-, oksa- ja risukasoja tai muita hyönteisille sopivia asumispaikkoja. Omassa puutarhassani on vielä paha etanaongelma, jonka vuoksi piha on pakko pitää siistinä tai ongelma räjähtää käsiin.

Hyonteishotelli_teeseitse1s
Kuvateksti: Luonnonmateriaalien työstämisestä selvittiin hienosti Fiskarsin ja Boschin työvälineillä.

Hyönteisillä ei ole enää riittävästi pesintä- ja asumispaikkoja. Hyönteishotellissa ne voivat myös talvehtia ja saavat suojaa esimerkiksi linnuilta. Ilmaston lämpenemisen vuoksi hyönteisiä ja mehiläisiä on nykyään vähemmän. Hyödylliset hyönteiset tarvitsevat siis apuamme. Esimerkiksi lehtikirvoja syöviä hyönteisiä (petopistiäiset ja leppäkertut) tarvitaan runsaasti.

Apua tarvitsee myös puutarhuri, sillä puutarhan marjapensaat ja omenapuut tarvitsevat pölyttäjiä. Pölyttäjien ja muiden hyödyllisten hyönteisten ansiosta marja-, hedelmä- ja kukkasadosta tulee hyvä. Pölyttäjät vievät siis siitepölyä kasvilta toiselle ja ilman tätä puutarhuri jää ilman satoa. Hyödyllisten hyönteisten määrää saa helposti lisättyä sijoittamalla hyönteishotelli niiden lähelle. Jos omenasatosi on useampana vuotena ollut tuhohyönteisten suosikkipaikka, tuo hyönteishotelli niiden luontaisia vihollisia apuun. Tuholaisten vuoksi ei kuitenkaan kannata sortua hankkimaan myrkyllisiä torjunta-aineita, sillä ne tappavat myös hyödylliset hyönteiset puutarhastasi.

Hyonteishotelli_teeseitse4s
Hyonteishotelli_teeseitse2sHyonteishotelli_teeseitse3s
Hyonteishotelli_teeseitse5sHyonteishotelli_teeseitse6s
Kuvateksti: Kerää ötökkähotelliisi riittävästi sopivaa pesämateriaalia luonnosta. Puutarhasakset ja akkuporakone sopii tähän hommaan erinomaisesti.

Hyönteishotelli on paikka, jossa hyönteiset voivat asua. Luonnollisista materiaaleista valmistettu hyönteishotelli houkuttelee mm. pistiäisiä, kimalaisia, mehiläisiä, leppäkerttuja sekä perhosia paikanpäälle. Myös linnuista on apua sodassa tuhohyönteisiä vastaan. Lintujen ruokintapaikka lisää pikkulintujen määrää puutarhassa. Mikäli puutarhasi lähellä on luontaisia perennoita, niin niistäkin on paljon hyötyä. Niiden ontoissa varsissa hyönteiset pystyvät esimerkiksi talvehtimaan.

Pari kuukautta hyönteishotellin elämää seuranneena olen ilokseni havainnut, että petopistiäiset viihtyvät siellä erityisen hyvin. Myös muita hyödyllisiä hyönteisiä on nähty kömpivän pesäkoloihinsa ja sieltä ulos. Perheen pienimmilläkin riittää ihmeteltävää, kun ”hotellin” tai osuvammin sanottuna hyönteisasumuksen elämää alkaa seurata tarkemmin.

HyonteishotelliTeeSeItse38s
HyonteishotelliTeeSeItse32sHyonteishotelliTeeSeItse36s
HyonteishotelliTeeSeItse37sHyonteishotelliTeeSeItse33s
Kuvateksti: Hyönteishuvilan puukoloihin houkutellaan erakkomehiläisiä, jotka eivät puolusta kotiaan. Näin ollen hyönteishotellista ei tule sen omistajalleen mitään harmia. Hyönteisten kerrostalon suunnittelussa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja tehdä hyönteishotellista mahdollisimman persoonallinen kokonaisuus.

HyonteishotelliTeeSeItse12s
Hyonteishotelli_teeseitse7sHyonteishotelliTeeSeItse10S
Hyonteishotelli_teeseitse8sHyonteishotelli_teeseitse9s
Kuvateksti: Alkuvalmisteluihin kannattaa varata aikaa useamman tunnin verran sillä materiaalin keräämisen jälkeen pientä nikkaroitavaa riittää vielä melkoisesti.

Hyönteishotellin sisäosat on rakennettava sellaisesta puumateriaalista, jota ei ole maalattu, painekyllästetty tai käsitelty muuten epäluonnollisella tavalla. Hyönteiset eivät tule sellaiseen asumukseen, jonka sisäosat on tehty kestopuusta. Hyönteiset ovat tarkkoja tuoksujen suhteen ja osaavat karttaa tällaisia hyönteisasumuksia.

Hotelli asennetaan paikkaan, jossa sen etuosaan pääsee aurinko paistamaan mahdollisimman paljon. Näin asumus pysyy paremmin kuivana. Hyönteisasumuksen kerroksia suojaa vedeltä usein myös riittävän suuri katto. Näin hyönteiskerrostalon asukkaat pysyvät tyytyväisinä. Kerrostalon jokainen asunto voidaan sisustaa erillä tavalla. Yhteen voi asetella käpyjä, toiseen männynkaarnapaloja ja kolmanteen oksia, joissa porattu reikä keskellä. Luonnosta löytyy erilaisia materiaaleja, joissa hyönteiset viihtyvät. Niiden kerääminen kannattaa tehdä jo aikaisin keväällä, jolloin ne ehtivät kuivua riittävästi ennen niiden käyttöä hyönteishotellin raaka-aineena.

HyonteishotelliTeeSeItse11s
Kuvateksti: Porakoneella reikiä oksiin. Ota kunnon ote oksanpalasta ja poraa niin tarkkaan keskelle kuin vain voit. Oksan on oltava täysin suora, jotta kolo pysyy puupalan kuoren sisällä. Työkäsineiden käyttö on varsin suositeltavaa.

Keräsimme lasten kanssa pyöreitä ja pitkiä käpyjä, kariketta, jäkälää, sammalta, ruokoja, kuivunutta heinää, männyn- ja koivun kaarnaa, lahopuuta, kaislaa, saviruukku, bambua, sahanpurua, haavan oksia, kuivuneita korsia (esim. järviruokokorret), metsäojaan heitetyn tiiliskiven, pienen ja valmiiksi kuivuneen kuusenrungon sekä 10 cm paksun ja 40 cm leveän männynrungon palasen. Materiaalia kertyi hetkessä pariinkin hyönteishotelliin asti. Tontin nurkkaan kannattaa myös jättää lehtikasaa haravoinnin jälkeen. Niissä viihtyy moni puutarhan hyötyötökkä. Mitä enemmän puutarhassasi liikkuu ötököitä ja muita eläimiä, sen paremmin olet onnistunut puutarhasi suunnittelussa. Siilet ja oravatkin ovat tervetulleita kylään!

Työläintä oli sahata noin 1-2 cm paksuja oksia 10 cm pitkiksi paloiksi ja porata akkuporakoneella niihin riittävän syviä reikiä. Se oli tarkkaa työskentelyä, jossa hieman kädetkin alkoivat väsyä. Kuusen rungon sahaaminen sujui helposti ja siihen porasimme useampia koloja mehiläisiä sekä kimalaisia varten. Suurehkoon mäntykiekkoon saikin sitten oikein urakalla tehdä reikää vieri viereen. Kuivuneita oljenkorsia leikkasimme puutarhasaksilla ja sidoimme pieniin nippuihin, jotta ne pysyisivät paremmin paikoillaan hyönteishotellissa. Ilman sitomista neuvokkaat pikkulinnut saavat ne vedettyä ulos pesästä ja pistelevät niissä asuvat hyönteiset poskiinsa. Aikaa vierähti melkoisesti tässä työvaiheessa.

HyonteishotelliTeeSeItse39s
Kuvateksti: Hyönteishotelli kannattaa laittaa kunnolla kiinni maahan ja tässä suosittelen käyttämään tolpanjalkoja, jotka upotetaan syvälle maahan. Näin hyönteishotelli pysyy kovassakin myrskyssä pystyssä. Hyönteishotelli jätetään paikoilleen myös talven ajaksi, jolloin hyönteiset talvehtivat siellä.

Hyönteishotellin kannattaa olla mahdollisimman suuri, jotta siitä on todellista hyötyä puutarhurille. Pienet hyönteishotellit ovat kyllä kauniita, mutta niitä saa olla valtava määrä ennen kuin niistä saa saman hyödyn kuin suuremmasta hotellista. Myös hyönteisasumuksen sijoituskorkeudella on merkitystä. Ihanteellinen korkeus on 1-2 metrin korkeudessa.

Suuren hyönteishotellin rakentaminen on melkoinen urakka, kun sen tekee kunnolla. Se on helppoa, mutta aikaa vievää touhua. Valmis hyönteishotelli ei kuitenkaan vaadi sen kummempia hoitotoimenpiteitä, sillä sen asukkaat siistivät itse kotinsa. Hämähäkinverkot tulee poistaa, kun sellaisia alkaa ilmestyä. Tätä enempää suojelua hyönteiset eivät vaadi. Mikäli jokin hyönteisasumuksen koloista on tukittu jollain tavalla, ei koloa tule avata tikulla. Suljettu kolo tarkoittaa vain sitä, että siellä asutaan. Kolon suuosan hyönteiset tukkivat usein savella, kivenmurusilla tai lehdenpaloilla.

HyonteishotelliTeeSeItse34s
Kuvateksti: Hyönteishotelli on löytänyt sopivan paikan, eikä sen valmistus maksanut paria kymppiä enempää. Samankokoisesta ötökkäasumuksesta joutuu maksamaan helposti yli 200 euroa jos sen ostaa toisen tekemänä. Tämä miehekkään kokoinen ötökkähotelli on juuri avannut ovensa ja kaikki hyötyötökät ovat tervetulleita sisään.

Omenasadon viholliset pysyvät kurissa, kun niiden lähelle on istutettu tuomi, raita tai lehmus. Perhosia puolestaan voi houkutella pienellä kukkaniityllä, jossa voi olla esimerkiksi kaunokkia, nätkelmää ja muita mesikasveja. Mehiläiset viihtyvät paremmin ötökkähotellissa, kun puutarhastasi löytyy niille sopivaa sapuskaa, kuten alpit, peipit ja pähkämöt.

Ötökkähotelli sisältää erilaisia osastoja, joissa mahdollisimman moni hyötylaji viihtyy. Osa osastoista on suunniteltu mehiläisille, toiset pistiäisille, leppäkertuille, perhosille ja petopistiäisille. Mehiläiset suosivat puisia koloja, jotka ovat selvästi suurempia pesäpaikkoja kuin esimerkiksi pistiäisille tarkoitetut kuivat korrenvarret. Osa hyönteisistä käyttää hotellia vain päivälepopaikkana, mutta jotkut viihtyvät siellä ympäri vuoden. Ötökkähotellin kolojen syvyyden tulee olla 10 – 30 cm. Mitä syvemmälle ötökkä pääsee, sitä paremmassa suojassa se on linnuilta sekä haasteellisilta sääolosuhteilta.

HyonteishotelliTeeSeItse21s
Kuvateksti: Ötökkähotellin asuntojen rakentamisvaiheen loppu häämöttää.

Saksassa ja Englannissa hyönteishotelleja on melkoinen määrä. Hiljalleen myös muut Euroopan maat ovat heränneet ymmärtämään ötökkähotellien merkitys. Ötökkäasumusten parissa puuhastelu on hauskaa ja palkitsevaa hommaa. Jokaisessa puutarhurissa asuu pieni luonnonsuojelija, joka haluaa kutsua kaikki hyödylliset ötökät takaamaan laadukkaan marja-, vihannes- ja hedelmäsadon.

Ötökkähotellin valmistusvaiheet:

1. Etsi tarvittavat materiaalit ja laita ne vaikkapa varastoon kuivumaan.

2. Katkaise tai sahaa materiaali oikeaan mittaan.

3. Kuivumisen jälkeen poraa oksanpaloihin sopivat kolot ja sido ontot korret sopivan kokoisiksi nipuiksi. tarvitset poranteriä, jotka ovat halkaisijaltaan 4 – 10 mm vahvuisia.

4. Rakenna suunnittelemasi kokoinen kerrostalotyylinen kehikko käsittelemättömästä puumateriaalista ja rakenna kehikolle esim. kestopuusta ulkopuolelle jalat ja rakennettua kehikkoa ympäriltä tukeva osa. Muista, että kestopuuta saa käyttää vain ötökkähotellin ulko-osiin. Kun tämä vaihe on saatu valmiiksi, voit nikkaroida ötökkähotellin katon. Kun rakenne on valmis, on aika tehdä ötökkähotellin takaseinä.

HyonteishotelliTeeSeItse13s
HyonteishotelliTeeSeItse14sHyonteishotelliTeeSeItse15s
HyonteishotelliTeeSeItse16sHyonteishotelliTeeSeItse17s
Kuvateksti: Kasaa aluksi ötökkäasumuksen palat kuin palapelin konsanaan ilman ruuvailuja ja ideoi mielessäsi tulevaa ötökkähotellia. Sitten voit rakentaa sisäkehikon valmiiksi. Käytä kulmarautoja vankistamaan rakennelmaa. Sen jälkeen vuorossa on takaseinan nikkarointi.

HyonteishotelliTeeSeItse18s
HyonteishotelliTeeSeItse19sHyonteishotelliTeeSeItse20s
Kuvateksti: Näin ötökkähotellin takaseinä valmistui.

5. Asettele keräämäsi luonnonmateriaali ötökkähotellin osastoihin, lokeroihin tai kerroksiin. Mitä tiukemmin vieri viereen asettelet materiaalit, sitä varmemmin ne pysyvät paikoillaan. Jos esimerkiksi laitat yhteen lokeroon reiällisiä oksia, niin saat ne pysymään tiukemmin toisissaan työntämällä aukkokohtiin pienempiä oksia.

HyonteishotelliTeeSeItse23s
HyonteishotelliTeeSeItse22sHyonteishotelliTeeSeItse25s
HyonteishotelliTeeSeItse26sHyonteishotelliTeeSeItse24s
Kuvateksti: Asumuksen jokainen osio suunnitellaan erilaisiksi. Tässä vaiheessa kannattaa pyytää myös perheen pienimmät mukaan yhteiseen nikkarointihetkeen.

6. Asenna niittipistoolilla sopiva jyrsijäverkko ötökkähotellin reunoihin kiinni. Tämä lukitsee luonnonmateriaalit hyönteisasumuksen lokeroiden sisään. Katkaise pihdeillä metalliverkko siten, etteivät sen reunalangat jää vaarallisesti törröttämään ulkopuolelle.

HyonteishotelliTeeSeItse28s
Kuvateksti: Tiheäsilmäinen rautalankaverkko estää tikkoja ja tiaisia tuhoamasta ötökkähotellia. Näin ötökät ja niiden mehevät toukat saavat olla kodissaan kaikessa rauhassa.

HyonteishotelliTeeSeItse27s
Kuvateksti: Bilteman niittipyssy maksaa parikymppiä ja on jokaisen euron arvoinen. Verkkokin hankittiin Biltemasta edullisen hintansa vuoksi.

7. Käy vielä lopuksi verkon reunat läpi ja varmista, etteivät ne aiheuta esimerkiksi lapsille haavoja.

8.  Nosta hyönteisasumus pystyyn ja halutessasi voit polttokäsitellä sen takaseinän, niin se kestää paremmin Suomen vuodenaikoja.

9. Valitse hyönteishotellille sopiva paikka ja hakkaa aidanjalat maahan. Nosta sitten hyönteishotelli ja laske aidanjalkoihin. Mikäli ötökkähotellin pystypuiden ja aidanjalkojen väliin jää liikaa tyhjää tilaa, voit lyödä vasaralla niiden väliin puusta tehdyn kiilan.

10. Hyönteishotellin voi vielä sitoa sen takaa yläosasta vahvalla rautalangalla kiinni aitaan tai puuhun. Näin se tukee hyönteishotellia hieman lisää. Ötökkähotellin rakentaminen on ikimuistoinen elämys, joka ehdottomasti kannattaa kokea. Puutarhan ekologinen tasapaino tulee kuntoon, kun rakennat sinne pari ötökkähotellia. Ja oliko tämä koko urakka tekemisen arvoinen? - ehdottomasti oli :) Hyönteishotellissa riittää nyt mukavasti pörinää ja surinaa. Puutarhakin voi harvinaisen hyvin etanaongelmasta huolimatta. Mukavia nikkarointihetkiä omien projetienne parissa!

HyonteishotelliTeeSeItse31s
HyonteishotelliTeeSeItse29sHyonteishotelliTeeSeItse30s
Kuvateksti: Liekittimeen butaanikaasua ja polttokäsittely voi alkaa. Huomaa kuvan takana ylhäältä alas laskeutuva tukipuu. Näin ötökkäasumuksen hatto-osa pysyy paremmin paikoillaan. Ylimmässä kuvassa näkyy myös rautalankakiinnitys lähellä olevaan puuhun.

11. Nyt tehdystä hyönteishotellista voi ottaa pari kuvaa ja jäädä odottamaan ensimmäisiä asukkaita, jotka sisustavat sitten yksityiskohtaisemmin oman kämppänsä. Hyönteishotelli kaipaa vielä hieman suurempaa kattoa, joka suojaisi paremmin asumusta rankkasateilta. Voit tehdä esimerkiksi huopa- tai peltikaton, vaikka materiaalina kestopuukin hoitaa hyvin tämän asian.

HyonteishotelliTeeSeItse36s
Kuvateksti: Hyönteisten majapaikan oviaukon voi peittää talveksi esimerkiksi vanerista tehdyllä kannella tai puulevyllä. Tämä ei kuitenkaan ole aivan välttämätöntä. Hyönteishotellin on suojassa tuulelta lähellä piha-aitaa. Hotelli voi myös olla talon- tai varastorakennuksen seinän lähellä. Puu on hyvä paikka pienemmille hyönteisasumuksille. Pölyttäjiä on houkuteltava paikalle tai satoa ei tule.

Ötökkähotellin lähelle kannattaa sijoittaa myös ns. perhosbaareja. Sellaista varten riittää muutama 10 x 10 cm itse tehty puulaatikko, jonne voi asentaa pesusienen. Päälle loraus perhosten lempisekoitusta eli veteen sekoitettua siirappia, fariinisokeria, pisara hiivaa ja mehua. Sijoita purkki vaikkapa omenapuun oksan alaosaan lähelle runkoa.

HyonteishotelliTeeSeItse35s
Kuvateksti: Tulevina kesinä puutarhaamme ilmestyy lisää hyönteisasumuksia sekä perhosbaareja.Keskustele artikkelin aiheesta
Metsänhoito -foorumilla --->

Artikkeli: Luonnossa-palvelu
Kuvat: Luonnossa-palvelu.

Copyright © Luonnossa-palvelu. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin

BoschMainosFront3