Mateen syöttipilkintä

Mateen syöttipilkintä
Mateen syöttipilkintä kannattaa aloittaa välittömästi järvien jäädyttyä ja jäälle kannattaa lähteä jo hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa. Uusille jäille on huomattavasti mukavampi mennä ensimmäisiä kertoja valoisan aikaan ja sen lisäksi mateen syönti alkaa usein jo pari tuntia ennen pimeyden laskeutumista. 

mateen_pilkinta_made1_s

Aamuvirkkujen kannattaa suunnata pelipaikoille pari tuntia ennen auringonnousua, koska syönti on aamulla lähes illan veroinen, joskus jopa parempikin! Aamuisin jäällä ei ole ruuhkaa ja siksi tätä kannattaa hyödyntää erityisesti kuumimpaan madepilkki aikaan erityisen runsaasti kalastetuilla alueilla.

Madepilkille kannattaa varata mukaan vähintään 6”, mieluiten 8” kaira. Made on paha vastustaja siiman päässä ja isompi made osaa avannon alapuolella sellaisia temppuja, että se on käytännössä mahdoton saada nousemaan 4” avantoon, vaikka se fyysisesti sellaisesta avannosta ylös mahtuisikin.  Vaikka made olisi kiinni vain ja ainoastaan suusta, se saattaa silti nousta avannosta pyrstö edellä!

Made_pilkilla_3_kala_3s

Pilkintä kannattaa ennen kutuaikaa keskittää  tiedettyjen kutupaikkojen edustalle, hieman syvempään veteen. Omalla kotijärvelläni Vanajalla, tällaiset paikat ovat syvyydeltään yleensä 3 - 9 metriä. Jos kutupaikkoja ei ole tiedossa, niin pilkintä kannattaa keskittää pienten ja keskisuurten lahtien suualueille tai saarien/saariryhmien rannoille.

Kutuajan jälkeen made on noin viikon ajan hurjalla syönnillä ja silloin mateita saa usein päivälläkin. Mateet vierailevatkin usein erityisesti tasapaino pilkkijöiden kiusana, saalistaessaan poikkeuksellisesti myös välivedessä.

MadeHara_mateen_7s

Mateen pilkinnässä on käytetty kauan haroja, mutta vasta viime vuosina haraa on ruvettu käyttämään enemmänkin syöttipilkkinä. Eli silloin syötti asennetaan kiinteästi siimaan 10 - 15 cm haran yläpuolelle. Syötin kiinnittämiseen käytetään Esim. hakaneulaa, kuminauhaa tai pientä koukkua.

Jos syötin kiinnittämiseen käyttää koukkua, se ei saisi koskaan olla niin suuri, että made tarttuisi siihen kiinni. 2 - 3 kg mateen pystyy vielä saamaan ylös vaikka se olisi kiinni ainoastaan siinä haran yläpuolella olevassa kolmihaarassa, mutta sitten kun iskee se  5+ennätyskala, niin yli 5 kg made on mahdoton ylösotettava, jos hara heiluu 15 cm irrallaan mateen päästä!

TeppoL_mateenkalastus14s

Oikeaoppinen syöttipilkintä haralla tapahtuukin seuraavasti:
Kun siimassa tuntuu tärppi mateen havitellessa haran yläpuolella olevaa syöttiä, tehdään napakka vastaisku, jolloin haran koukku tai kaksi uppoutuu siististi mateen alaleuan alle. Tällainen kala on mahdollista saada avantoon, vaikka kokoluokka olisikin luokkaa ”ennätys”.

Kun made on tartutettu alaleuan ulkopuolelta, se on mahdollista myös vapauttaa, mikäli haran koukut eivät ole yltäneet kiduksiin asti. Uusi kalastuslaki saattaa tulevaisuudessa kieltää haralla kalastuksen juurikin tämän ulkoa tartutettavuuden johdosta. Syöttipilkintä haralla on kuitenkin kaukana siitä, että haralla matkittaisiin kutupaikoilla mateiden kutupuolisoita ja repimällä tartutettaisiin kaikki lähelle osuvat yksilöt.

Mademorri_14_pilkinta_s

Mateen kalastaminen mademorrilla:
Mateen syöttipilkintä on todella herkkä laji ja moni kalastaa madetta aivan liian vahvoilla, painavilla ja tunnottomilla välineillä. Tästä syystä suurimmalta osalta pilkkijöistä jää heikon syönnin päivänä suurin osa tärpeistä huomaamatta.

Tämän vuoksi suosittelen syöttipilkintään mahdollisimman kevyitä, mutta kuitenkin kestäviä välineitä: vavan tulee olla joustamaton, mutta mahdollisimman kevyt. Helpoiten madepilkkivavan valmistaa 15 mm vesivanerista vannesahaamalla. Tällainen vapa on suhteellisen kevyt, kestävä  ja joustamaton. Oma vapani on tehty 15 mm vanerista ja se on kestänyt mukisematta kaikki vastaiskut.
 
Mademorri_60_35_fishing_20s

Vavalle kannattaa kehiä vain ja ainoastaan kuitusiimaa.  Unohda monofilit ja kalastajanlangat. Itse kalastin alkuaikoina pitkään kalastajanlangalla ajatellen langan olevan venymätöntä ja tuntuman näinollen paras mahdollinen. Vasta kun vaihdoin kuitusiimaan, rupesi huonojen syöntien päivänäkin tuntumaan elämää avantoni alla. Joskus isonkin mateen tärpit ovat vain mitättömiä tönäisyjä, missä kädessä ei tunnu mitään, vain siima hieman heilahtaa tai löystyy ja ilman vastaiskua tilanne on sekunnin murto-osassa ohi. Sopiva vahvuus kuitusiimalle on 0.40 - 1 mm.

Morriksi kannattaa valita suhteellisen kevyt malli. Mollukka Mademorri 35 sopii virtaamattomaan veteen, kun kalastetaan alle 6m syvyyksissä ja haetaan erityisen hyvää herkkyyttä. Jos kalapaikallasi on virtaava vesi, kannattaa valita 60 g malli. Samoin jos kalastat syviä vesialueita ,tai jos kalastat kovalla tuulella, kannattaa valita siiman päähän Mollukka Mademorri 60. Joskus mateet kaipaavat erityisen voimakasta ärsykettä ja houkuttelua, se onnistuu voimakkaasti morria pohjaa vasten kolistelemalla. Silloin kannattaa käyttää matalammassakin vedessä 60 gramman painoista morria.

Mademorri_pilkinta15s

Morrissa käytetään syöttinä kalanpalaa, kalanpyrstöä tai kokonaista kalaa. Vanajalla ehdottomasti paras syötti on kokonainen kuore. Jos syöttinä käyttää kokonaista kalaa, kannattaa morrin ylälenkkiin solmia noin10 cm tapsi ja sen päähän 6-koon kolmihaarakoukku, joka sijoitetaan syöttikalan pyrstöön. Tapsi tulisi tehdä taipuisasta materiaalista, ettei se väännä syöttiä turhaan mutkalle.  Vaikka syötti jatkuisi vain pari senttimetriä morrikoukun ulkopuolelle, kannattaa moriin viritellä lisäkoukku. Tärpeistä 50% johtaa vain syötin häviämiseen, ellei lisäkoukkua ole asetettu riittävän lähelle syötin pyrstöä.

Syötin paikalla pysyvyys kannattaa tämän lisäksi varmistaa kuminauhalla.  Kun kalanpala tai kokonainen kala on asetettu morrin koukkuun, sen ympärille pyöräytetään pari kertaa kuminauha, joka pitää syötin varmasti paikoillaan.
 
Mateen_syottikalastus_17s

Pilkintä tapahtuu morria pohjaan taputellen. Itse aloitan uuden avannon kalastamisen niin, että ensiksi tiputan morrin pohjaan, nostan muutaman kerran korkeammalle (50 - 70 cm) ylös ja pudotan voimakkaasti pohjaan. Sen jälkeen taputtelen morrilla pohjaa pieniä 2 - 5 cm nostoja tehden, välillä pysäyttäen. Välillä nostan morrin 15 cm pohjasta ilmaan, pidän hetken paikallaan, värisytän ja tiputan takaisin pohjaan.

Avannolla kannattaa viipyä maksimissaan 5 - 10 min. Ellei mitään tapahdu, kairataan uusi avanto n.10m päähän edellisestä. Kun siimassa tuntuu mateen hapuilevan syöttiä, kannattaa vältömästi tehdä nopea vastaisku.  Madetta ylös nostaessa kannattaa avannon alla olla erityisen tarkkana, koska made yrittää kammeta väkisin päätänsä avannon alareunaan ja kun mateen pää on avannossa, made laittaa pyrstönsä vahvasti poikittain, jolloin se tuntuu jämähtävän avantoon jumiin.

Mademorri_pilkinta_5s

Tässä vaiheessa kannattaakin made nostaa ylös nostokoukulla tai tarttumalla käsin mateen päästä kiinni. Mateella ei ole päässä teräviä piikkejä tai hampaita, joten madetta on turvallista käsitellä, kunhan varoo morrin teräviä koukkuja. Mikäli vastaiskussa myöhästyy tai made ei jostain muusta syystä tartu koukkuihin, kannattaa pilkintää jatkaa heti tärpin jälkeen aktiivisesti, koska made iskee usein heti uudestaan morriin, ellei se ole saanut koukusta leukaperilleen.

Huti iskun jälkeen morria kannattaa nostaa hieman ylös pohjasta, jolloin made seuraavalla iskulla saa morrin helpommin suuhunsa. Morrilla kalastaessa oma käsiala näyttelee suurta osuutta ja vain itse oppii mikä on itselle sopivin ja kalastavin uittotyyli. Tärkeintä on se että siima pidetään jatkuvasti kireällä, koska se jättiläis mateen hiuksenhieno tönäisy voi tulla aivan koska vaan.

MateenKalastaja_12s_fishing


Kireitä siimoja toivottelee Mollukka-miehet!

Lisää kuvia: Klikkaa kuvaa, niin näet sen suuremmassa koossa

Kemijoen_made_morri_10sssMadehara_pilkinta4_big_sss
made_made_made_26sssMateenKalastus22_sss
mateen_pilkinta_made2_sssMadeKalastaja_Fishing19sss
MarkkuK_mateenkalastus23sss


Artikkeli:
© Juha Mutanen.
Kuvat: © Juha Mutanen.

Copyright © Luonnossa -palvelu. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin