Perhokalastusta Maailmalla

Perhokalastusta maailmalla
Nimeni on Mikko Hautanen, olen 40-vuotias yrittäjä Pirkkalasta. Kiinnostus kalastukseen syntyi jo pikkupoikana kotimme rannassa kutuhaukia narraten ja varmasti niistä suurista Hauki-Mammoista alkoi intohimoni suuria kaloja kohtaan. Nykyään kalastan ainoastaa perholla, koska siinä on vain se tietty juttu minkä varmasti jokainen perhokalastaja ymmärtää.

Perhokalastus_perho02s
Kuvateksti: Cubera Snapper on hirmuisen vahva jässikkä joskaan ei kovin nopea, mutta kaikenkaikkiaan hieno kala siiman päässä. Kyseinen kala päätyi ruokapöytäämme ja on erittäin herkullinen. 42 paunaa ja saatu Karibialta.

Ensimmäiset reissuni perholla tein Parkanon Viinikan joelle, josta sitten siirtyminen Keski-Suomen kuuluisimmille koskille oli luonnollinen siirtymä. Vuosien ajan Äyskoski, Kymönkoski, ja etenkin Huopana tuli erittäin tutuiksi. 2000-luvun taitteessa alkoi yleisempään tietoisuuteen tulla Kuolan mahtavat Taimen ja Lohi joet, joihin sitten lopulta tulikin niin kova polte, että sinnehän oli pakko lähteä.

Ensimmäisen reissuni tein Kuolaan 2003 Varzinalle ja se oli siihen aikaan unelmieni täyttymys. Siitä lähtien kävin Varzinalla joka vuosi, kunnes muistaakseni 2004 tutustuin Vainion Mikaan ja hän oli juuri tehnyt reissun jonnekkin Tropiikkiin ja hehkutti kokemaansa ylenpalttisesti. Silloin vielä ihmettelin, että olemme yhdellä maailman parhaista Taimen paikoista ja hän vain hehkuttaa kuinka hienoa suolaisen veden kalastus on.

Perhokalastus_perho07s
Kuvateksti: Kaikenlaisia sivutuotteita tarttuu perhoon - aina välillä ja värityksillä ja ulkomuodolla ei ole mitään rajaa.

Kotiin päästyäni aloin tutkiskella asiaa lähemmin ja aloin itsekkin kiinnostua asiasta siihen malliin, että varasinkin pian ensimmäisen reissuni tropiikkiin, Belizeen. Se oli ehdottomasti suurin askel kalastajn urallani, sillä sillä tiellä ollaan edelleen ja paluuta ei ole. Kyseisen reissun jälkeen olenkin kalastanut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ainoastaan Trooppisilla vesillä todellisia isomuksia jahdaten. Nuo poikkeukset ovat olleet Kanadan lohijoet Kuningas-, Hopea-, ja Koiralohineen sekä Steelheadeineen.

Nyt 11 vuotta myöheemmin olen ollut joka vuosi pari kertaa jossain päin maailmaa suolaisten vesien hirmujen perässä. Tarpooni on ollut ehdottomasti ykköskohteeni usealla reissulla ja siitä onkin muodostunut lempikalani. Tarponi on äärimmäisen upea perhokalastuskala, se on vahva, nopea, hyppii paljon eikä väsy millään, lisäksi se kasvaa todella suureksi.

Perhokalastus_perho18s
Kuvateksti: Sini Marliinin otti on hurja ja kalan lähtiessä liikkeelle se saa meren kiehumaan.

Itselleni on kertynyt vuosien aikana hieman toistasataa ylös-saatua Tarponia ja olen keskittynyt varsinaisesti suurien kalojen paikkoihin ensimmäisten Kuuban reissujen jälkeen, jossa Tarponit ovat pääasiassa pienehköjä. Yleisesti 100 paunan Tarpoonia pidetään suurena ja niitä onkin kertynyt jo kymmeniä omalle kohdalle, suurimpina 3 yli 200 paunaista, jotka ovat jo millä tahansa asteikoilla jättimäisiä. Kruununa vuonna 2012 saamani n. 215-230 paunainen (riippuen laskentakaavasta) jättiläinen.

Kyseisen kalan jälkeen omat tavoitteeni Tarpoonin suhteen tuli täytettyä ja oli aika miettiä mitä seuraavaksi? Vastaus oli yksinkertainen, Sini-Marliini, joka on eittämättä maailman hurjin ja legendaarisin urheilukalastuskala ja sen saaminen perholla vaatii paneutumista ja rutkasti onnea. Muutaman vuoden ajan sitä suunnittelin ja opiskelin kaiken mahdollisen ja viimein tänä vuonna 2015 koitti aika lähteä tavoittelemaan ultimaattista haavettani.

Perhokalastus_perho04s
Kuvateksti: Ehkäpä maailman kaunein kala?

Matkusti Yhdysvaltalaisen ystäväni kanssa Väli-Amerikkaan, Costa Ricaan, josta siirryimme n. 200 km ulos rannikolta Tyynelle Valtamerelle, missä on paikka jota pidetään parhaimpana kyseiseen hommaan. Reissu ylitti kaikki odotukset ja onnistuinkin saamaan kaksi Sini Marliinia ylös ja lisäksi menetin kaksi. Kalat olivat n. 250 ja 275 paunaisia, eli todella upean kokoisia perhomiehelle. Suurin unelmani oli siltä taholta siis täyttynyt. Sini Marliinissa kiehtoo se, että ylärajaa koon suhteen ei tule vastaan, vaan aina on mahdollista parantaa, siksi varasinkin uuden reissun vuodelle 2017 samaan paikkaan ja mitäpä sitä muuta itselleen asettaisi tavoitteeksi kuin saada hieman suurempi otus siiman päähän.

Perhokalastus_perho10bs1
Kuvateksti: Maailman nopein kala, Sailfish on upea kokemus siiman päässä, vauhti on hurjaa mutta ei ole missään suhteessa verrattavissa Marliinin.

Olen vuosia toiminut Suomen Perhokalastus maajoukkueen sponsorina ja pyöritän Pohjanheimo nimistä miesten huippulaadukkaisiin vaatteisiin erikoistunutta liiketää Tampereella. Liikkeessämme on paljon kalastusharrastukseeni liityviä kuvia sekä trofeet suurimmista saaliistani kaikkien nähtävillä ja mielelläni autan ja kerron kaikessa mitä mieleen tulee, mikäli haluaa apua suolaisen veden kalastukseen liittyen. Tästä linkistä pääset suoraan sivuilleni:
www.pohjanheimo.fi

Vuosien varrella siimani päässä on vieraillut lukuisia muitakin lajeja ja kaikista niistä olen nauttinut täysin siemauksin. Kuvateksteissä hieman lisää näistä kokemuksista.

Lisää kuvia: Klikkaa kuvaa, niin näet sen suuremmassa koossa.

Perhokalastus_perho03s
Kuvateksti: GT sille hyvin tyypillisessä ympäristössä, matalikolla syvänteen reunalla.

Perhokalastus_perho01s
Kuvateksti: Bumphead Parrotfish Farquharista. Ehkäpä erikoisimman näköinen kala mitä olen saanut. Todella vahva jässikkä, joka puree kaiken poikki mikä leukojen väliin jää. Vaatii tuuria saada tällainen ylös. Kalastetaan pienillä taskurapujäljitelmä perhoilla ja ohuilla perukkeilla, sillä on erittäin arka kala.

Perhokalastus_perho12s
Kuvateksti: Giant Trivially eli GT. Yksi legendarisimmista suolaisen veden kaloista. Pidetään yhtenä maailman vahvimmista pound for pound kaloista. Todellinen matalikkojen pahapoika.

Perhokalastus_perho22s
Kuvateksti: Skipjack tuna, pieni Tonnikalan sukuinen menijä, joka todellakin menee ja lujaa.

Perhokalastus_perho21s
Kuvateksti: Permit eli Sini Pompano on yksi maailman arvostetuimmista kalalajeista. Kyseinen yksilö on poikkeuksillesen suuri, 38,5 paunaa ja saatu Kuubasta vuonna 2009.

Perhokalastus_perho05s
Kuvateksti: Yksi suurista Tarpooneista Väli Amerikasta.

Perhokalastus_perho09s
Kuvateksti: Unelmieni täyttymys, jättimäinen n 220 paunainen Tarpooni pistää miehen puuskuttamaan.

Perhokalastus_perho11s
Kuvateksti: Bluefinn Trevally Intian Valtamereltä Farquhar nimiseltä Atollilta. Vahva ja agressiivinen pirulainen.

Perhokalastus_perho14s
Kuvateksti: Yksi harvinaisimmista saaliistani, Albino eväinen Tarpooni. Vain muutamia kertoja todistettavasti ylös saatuna.

Perhokalastus_perho13s
Kuvateksti: Upea Coho, eli Hopealohi Kanadasta.

Perhokalastus_perho17s
Kuvateksti: Jack Crevalle, on todella agressivinen ja vahva menijä. Tämän kokoinen kala on mitä mahtavin saaliskala #10 luokan välineillä saatavaksi.

Perhokalastus_perho24s
Kuvateksti: Ensimmäinen parempi Tarpooni joka tuolloin tuntui jättiläiseltä. Tästä alkoi varsinaisesti intohimoni Tarpooneihin. Kala ei ollut kuin n. 60-70 paunainen, mutta tuolloin tosiaan tuntui aivan valtavalta.

Perhokalastus_perho25s
Kuvateksti: Ensimmäinen oikeasti iso Tarpooni ja iloinen saamamies sekä opas. Kyseinen kala oli arviolta noin 150 paunainen.

Perhokalastus_perho26s
Kuvateksti: Tästä kaikki alkoi, ensimmäisen reissuni kohokohta, Permit. Pikkuinen oli mutta kumminkin Permit.

Perhokalastus_perho27s
Kuvateksti: Harvinaisen kirkas Kuningaslohi Kanadasta. Kuningaslohet tummuvat todella nopeasti jokeen noustuaan, joten tällainen kirkas yksilö on todella mieleenpainuva.

Perhokalastus_perho19s
Kuvateksti: Sini Marliini on todellinen hyppykone ja testaa sekä kalastajan että varsinkin välineiden äärirajat varmasti.

Perhokalastus_perho06s
Kuvateksti: Oikea vapakulma väsyttää suuria kaloja on mahdollisimman suora. Mitä enemmän kulmaa vavassa on, sitä vähemmän se antaa painetta kalalle ja suuret, vahvat kalat eivät yksinkertaisesti väsy.

Perhokalastus_perho08sb1
Kuvateksti: Suurehko Tarpooni juuri ennen perhon irroittamista.

Perhokalastus_perho23sb1
Kuvateksti: Steelhead pieneltä kirkkaalta vuoristo joelta Kanadan erämaasta.

Perhokalastus_perho16bs1
Kuvateksti: Kuningaslohi joka näyttää ”normaalilta” Kingiltä, eli on jo tummunut jonkin verran.

Perhokalastus_perho20bs1
Kuvateksti: Pienempi Sini Marliini juuri ennen vapautusta.

Artikkeli: © Mikko Hautanen.
Kuvat: © Mikko Hautanen.


Copyright © Luonnossa -palvelu. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin